ZAPIEKANKA Z RYŻEM I WARZYWAMI



SKŁADNIKI:

- 15 dag ryżu
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki rosołu
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 15 dag fasolki
- 3 pomidory
- sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Ryż opłukać, namoczyć i odsączony wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając,
aż stanie się przejrzysty.
Dodać rosół, posolić, popieprzyć i dusić do momentu, aż rosół zostanie wchłonięty przez ryż.
Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle razem z cebulą na złoty kolor.
Fasolkę umyć, obrać i obgotować w osolonej wodzie.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w ósemki i lekko podsmażyć na tłuszczu.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Posypać zieleniną.


smacznego :)




zapiekanka