SEROWE SERDUSZKA
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kg białego twarożku
- 50 dag masła lub margaryny
- 1 żółtko + 1 białko do posmarowania
- dodać cukru!
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować, wykrawać ciasteczka, jakich kształtów Wam się zamarzy.
Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec na złoty kolor w 175 stopni.
Na koniec posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Kilka uwag:
Ser powinien być zmielony, ale ja nie mielę, a ciacha i tak są pycha.
Ciasto nie może być zbyt cieńkie, bo łatwo przypalić. Najlepiej około pół centymetra grubości.
Z margaryną są bardziej tłuste, ale też bardziej 'wyrośnięte' niż z masłem.
Najlepiej sobie wypróbować to i to.
Jeśli ciasto za bardzo się klei, można dodać jeszcze trochę mąki (ale też nie za dużo!).
Porcja jest dość duża, wystarcza na kilka osób.