CHRU¦CIKI :)
- 200 - 250 g m±ki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka octu / łyżka spirytusu / 2 łyżki wódki
- 3 - 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
- tłuszcz do smażenia, np. pół kilo smalcu / tłuszczu kokosowego
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
- papier do ods±czania
PRZYGOTOWANIE:
Do m±ki dodać ¶mietanę, żółtka, sól i ocet.
Wyrobić ciasto, które powinno być gęste. W razie potrzeby można dodać m±ki.
Zbić ciasto na kwa¶ne jabłko ;) Można wałkiem.
Można poprosić o pomoc osobę bardziej sfrustrowan± ;)
Podzielić na cztery czę¶ci, każd± bardzo cieńko rozwałkować i zrobić chru¶ciki.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć chru¶ciki z obu stron.
Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Uwaga dla łasuchów: z tej porcji wychodzi chru¶cików... MAŁO ;)
Można dać 2 szklanki m±ki i 4 żółtka